Snježni leopard - stanovnik planina

Vijesti i društvo
Učitavanje ...

Snow leopard je životinja koja simbolizirasnagu, moć i plemstvo. Raspon njegovog staništa je visoravan. To je jedini predstavnik mačaka koji cijeli svoj život provodi u planinama i rijetko se spušta na ravnicu. Irbis živi u 13 država smještenih u središnjoj Aziji, uključujući Rusiju. Najveći broj životinja je u Kini, u našoj zemlji postoji samo oko 150-250 osoba.

snijeg leopard
U izgledu i boji, vrlo je sličanleopard, ali još uvijek manji. A snijeg leopard je jači. Rusija, ovaj predator je poznat, jer se nalazi u Khakassia, Krasnoyarsk Territory, Republic of Altai, Tyva i drugim planinskim područjima. Od cijele obitelji gnijezda, snijeg leopardi smatraju se najgore, divljim i nemilosrdnim grabežljivcima. Njihov krzno je vrlo cijenjena, jer jedna koža na crnom tržištu može doći do 60 tisuća dolara, jer ima vrlo malo snježnih leoparda. U svim zemljama u kojima žive, životinje su navedene u Crvenoj knjizi.

Boja kaputa svijetlosiva s tamnim mrljamaLeopard je savršeno kamufliran među stijenama i snijegom. Na neki način, snijeg leopardi su poput jaguara. Težina odrasle osobe može doseći 100 kg, dlaka je vrlo gusta, rep je dug i sočan, pomaže životinji da održava ravnotežu penjanjem na stijene. Snow leopard je izvrstan lovac, duljina njegovih skokova je do 15 metara. Skakanje s visine, pokušava napuniti žrtvu i odmah je ubiti. S leđom snijega može se lako nositi s jelom, čija će težina biti 2-3 puta veća od svoje.

životinjski snijeg leopard
Snježna leoparda je vrlo pažljiva životinja, takotako da je malo ljudi to vidjelo u njihovom prirodnom staništu. Samo tragovi koji su ostali na snijegu govore o njegovoj nazočnosti. Irbis preferira živjeti sam, teritorij za lov je strogo ograničen, a iza nje nema životinje. Snježni leopard na kraju ljeta i jesen može loviti u grupi, koja uključuje 2-3 pojedinca - je žena s mladuncima.

Glavni plijen irbis su ungulates: divlje svinje, planinske koze, jelene, ovce i srne. Ako je rudarstvo teško naći, onda mogu jesti gofere, ptice, pikas. Ljeti, leopardi osim mesa jedu travu. Većina velikih mačaka objavljuje bučan urlik, s kojim komuniciraju s rođacima, ali leopardi prolaze, poput kućnih ljubimaca. Tijekom razdoblja rutting, oni bas meow.

snježni leopard Rusije
Barovi su rođeni po pola kilograma i po dužini30 cm. Prvi tjedan su slijepi i potpuno bespomoćni, ali onda počinju jasno vidjeti. U prirodnom staništu snijeg leopard živi do 13 godina, ali u zatočeništvu može živjeti još 7 godina. Postoji slučaj kada jedna žena živi na 28 godina.

60-ih godina prošlog stoljeća, broj irbisabio je minimalan. Otmičari su pobili stotine životinja i prodali svoje kože na crnom tržištu. Onda vlada svih država u kojima žive, odlučila je zabraniti lov leoparda. Danas je pod zaštitom, ali krivolov prijeti svojoj populaciji. Broj životinja značajno se povećavao u odnosu na prethodna desetljeća. U prirodi ima oko 7.000 snijeg leoparda, a oko 2.000 u zatočeništvu. Snježni leopard simbol je mnogih azijskih gradova, prikazan je na grbu grada Almatyja, kao i Tatarstan i Khakassia.

Učitavanje ...
Učitavanje ...